IT ERP FINANCE HRM CRM BPM DMS BI
IT-Matchmaker
by Trovarit
MENU
U bevindt zich hier:
Beschikbare talen: This information in English  en francais  Informationen auf Deutsch


Achtergrond van het onderzoek

IT-Matchmaker.nl i.s.m. Trovarit: ERP in de praktijk - de tevredenheid van gebruikers, voordelen en perspectieven

Tevredenheid (her-)ijking - het onderzoek als een barometer

In principe is tevredenheid een subjectief gegeven, dat wordt bepaald vanuit het perspectief van de respondent. Anderzijds is juist het deze "tevredenheid" die een succesvolle ERP-installatie maakt of breekt. In die zin kunnen de resultaten van het onderzoek juist weer van belang zijn voor beleidsmakers en ontwikkelaars, maar ze zijn niet de maat van alle dingen.

De praktische toepassing in diverse projecten hebben aangetoond, dat de resultaten van een onderzoek zoals deze als een barometer kunnen worden gebruikt. Een barometer geeft nog niet definitief en/of bindend een weersvoorspelling; het is meer een leidraad hoe het weer zich zou kunnen ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor de verschillende aspecten van tevredenheid: de gebruiker krijgt een indicatie,en inzicht in de gebieden waar problemen (kunnen) bestaan en bieden de mogelijkheid voor een betere planning. Als een exclusieve selectie tool is de "tevredenheidsbarometer" echter niet geschikt!

De kwaliteitscriteria van de studie

Studies over de ERP-markt zijn er meer dan genoeg. Op de internationale markt tuimelen analisten, consultants en verschillende universiteiten en hogescholen over elkaar heen. Tegelijkertijd, doen meer en meer leveranciers hun eigen klanttevredenheidsonderzoeken. Wat onderscheidt het IT-Matchmaker.nl/Trovarit onderzoek dan van de andere onderzoeken? De belangrijkste kwaliteitscriteria worden hieronder genoemd:

Continuïteit - het onderzoek wordt uitgevoerd om de twee jaar, waardoor er ook een lange termijn analyse mogelijkheid is.

Degelijkheid - de resultaten van het onderzoek worden geanalyseerd, geverifieerd en gevalideerd via verschillende stadia om misbruik en fouten te voorkomen.

Professionaliteit - de organisatoren maken deel uit van het grootste netwerk van leveranciers-onafhankelijke ERP-experts.

Onafhankelijkheid - het onderzoek wordt uitsluitend gefinancierd uit de opbrengsten van het rapport; een sponsoring van leveranciers is op voorhand onmogelijk.

Regionale resultaten -speciale aandacht gaat uit naar de specifieke regionale conclusies die per land getrokken kunnen worden. Welke verschillen zijn er tussen de diverse landen per software oplossing.

Toegankelijkheid van de resultaten - het onderzoek en de resultaten worden ondersteund door toonaangevende mediapartners en verspreid. De management summary is gratis beschikbaar om te downloaden.

De toepasselijkheid van het onderzoek: het gebruik van het onderzoek voor de ERP-selectie

Een bedrijf dat nieuwe ERP-software evalueert, moet in de eerste plaats een systeem vinden dat de specifieke functionele wensen en eisen van de onderneming ondersteunt. Als het hier niet aan voldoet, dan kunnen de sterke punten van het systeem niet optimaal benut worden. Daarnaast heeft de leverancier na afloop weinig kans om de tekortkomingen in het systeem in een redelijke tijd en binnen budget te compenseren.

In een project voor ERP-selectie, is het derhalve allereerst noodzakelijk om een aantal systemen te betrekken in de analyse die de functionele "Best Fit" ten toon spreiden. Gezien de diversiteit van de beschikbare systemen op de markt, zijn er voor elk bedrijf wel een aantal systemen te vinden die de specifieke behoeften volledig dekken.

Pas in de tweede stap, wanneer een verfijndere keuze in de verzamelde oplossingen aangebracht moet worden, kan dit onderzoek worden gebruikt als een instrument om de juiste vragen te stellen en de "best practices" vast te stellen.

Voor meer informatie, zie

IT-Matchmaking
Software Selectie
Requirement Templates
Tendering
Service
Deelnemen
Actuele tenders
Prijzen & voorwaarden
Software aanmelden
FAQ
Enquete: ERP in de Praktijk
Over ons
Downloads
Evenementen